tirsdag den 23. marts 2010

To verdener

Nu er vi fem volontøser blevet intoduceret for det hvide Nigeria - Og sikken en verden.
Det hele staretde en tirsdag middag. Maria og jeg valgte efter arbejde at gå en tur ned til vejen efter frisk frugt. Der mødte vi hvide Johan fra Sydafrika. Et par dage senere stod han i vores stue og to dage derefter befandt vi os i et kæmpe hus, omringet af hvide mennesker, til en kæmpe fest med masser af kød - en mangelvare i vores køleskab.

Her blev vi præsenteret for hele gruppen af vigtige folk; en leder af kantinen på universitet, en fysikprofessor, en ingeniør, en leder af en fin universitetsklub, en læge og en leder af en tekniskskole. I dette selskab er pengene mange og intet er umuligt at skaffe. Her bytter man tjenester med hinanden og er hinandens nærmeste kontakter. Det hele virkede meget surrealistisk og denne luksuriøse verden virkede så langt fra vores dagligdag - hvor vi dog ikke kan klage over enorme mangler.

Hvor søde disse mennesker end er og hvor godt de end vil gøre det for os, så er vi alle fem enige om, at deres afrikanske drøm ikke er den samme som vores. En del af vores rejse er at leve som vi gør, med alt hvad vi har brug for, men dog uden den luksus som disse mennesker omgiver sig med. Vi vil have Nigeria ind under huden, med alt der hører sig med. Og hvor er det bare lykkedes til fulde.

Men vi er også enige om at de er gode kontakter at have. Bla har vi gennem dem skaffet nye bænke til skolen. Og en af eleverne der er næsten blind skal med forbi lægen, hvis kone er øjenlæge. Så måske er goderne for overflødige for os, men for de mennesker vi omgiver os med til daglig, er disse folk som sendt fra himlen.

Ellers går livet stadig sin vante gang her på REMI. For nogle dage siden fik vi, alt for tidligt, vores første regn. Siden da har støvet lagt sig som et tykt tæppe henover himlen og har ikke tilladt solens stråler at nå ned til jorden. Derfor er temperaturen også faldet til cirka 35grader. Dette har medført kuldegysninger og indpakning i tæpper om natten blandt os fem - her er jo næsten koldt. Nu prøver vi at vænne os til støvet der er overalt. Derudover har vi haft besøg fra Danmark. Horne efterskole, min gamle efterskole, der for to uger bor på kostskolen Mbamba har været en tur forbi REMI. Det var hyggeligt at se sine gamle lærere igen, selvom en dog manglede.

Udover støvet prøver vi også at vænne os til, at opholdet på REMI lakker mod sin ende. Allerede d. 9. april går skolen på påskeferie og børnene vender ikke tilbage før vi er rejst hjem. Det er trist at tænke på, så vi suger til os og nyder hvert et øjeblik - øjeblikke som vil følge os, også når vi vender hjem til vores luksuriøse verden i Danmark.

3 kommentarer:

  1. At følge med - både på http://www.hornedk/nigeria og her gennem dine ord, får mit hjerte til at bløde endnu mere. Hvor ville jeg gerne opleve bare en flig af det, der er din verden for tiden.
    Dit hjerte vokser jo dag for dag, minut for minut...

    Dine tanker om det hvide Nigeria og deres måde at bo og arbejde på er tankevækkende og jeg kan til fulde følge dig; dog er der nok den forskel, at flere af dem er udstationeret for en årrække; hvor end jeg gerne ville kunns undsige mig behagelig, vestlig luksus og leve som på Remi eller Mbamba i flere år, tror jeg faktisk, at jeg - et stykke af vejen - ville komme i samme situation.

    Men mine fordomme om den "hvide elite" bliver heldigvis gjort til skamme, når du fortæller om de nye bænke til Remi og besøget hos øjenlægen.

    Nyd sekunderne!
    Nyd dagene!
    Nyd Nigeria!

    ... KH
    ham, der ikke kom med

    SvarSlet
  2. Altså Sophie, I bliver fyldt med så store oplevelser - tænker på dig, på flere måder !! Knus og varme tanker Bib

    SvarSlet
  3. Hej Sophie!
    Dejligt at der igen er et indlæg her på bloggen. Det er lige som at læse en god bog, hvor man næsten ikke kan vente med det næste kapitel. Din beskrivelse af de 2 af mange verdener du oplever i Nigeria, er rammende. Men ligesom Jakob Holt gjorde, da han i sin tid lavede "Amerikanske billeder" er det nok godt både at se og opleve begge. Selv om dit hjete tilhører den svageste gruppe, og det er der du vil lægge dit hjerteblod via dit nærvær og arbejde, skaber det en god indsigt og måske forståelse for den anden verden, også. Dejligt at I gennem deres omsorg og via jeres kontakt dertil, kan give noget videre til de mennesker I er der for. Dejligt at I holder fokus på det væsentlige, og grunden til at I drog afsted. Selv om nærværet med børnene på REMI er ved at lakke mod enden, er der stadig meget at gøre inden du skal hjem. Jeg er dog af den store overbevisning, at det ikke er sidste gang du er afsted. Med Afrika i blodet og specielt menneskene i Nigeria i hjetet, vil du snart længes ud igen. Har du mon overvejet at tage en læreruddannelse, håbe på en stilling på Horne Efterskole og via Explorer linjen komme afsted igen :-). Dejligt for dig at møde dine gamle gode Horne folk, selv om jeg også ved at du manglede Hans Wendelbo meget. Vi savner dig herhjemme, men du fylder meget i tanker og samtaler, og vi er så stolte af dig. Du er sej Sophie, og intet kan vælte dig af pinden ved vi. Vi glæder os til at høre mere både her på bloggen, og ikke mindst når du kommer hjem.
    Lev videre i nuet, sug til dig, lær af andre og giv hvad du har, "stå i det åbne".
    Vi elsker dig.
    Kærlige hilsener og tanker fra Jonatan, Mathias, far og mor. (Balder og Alfred)

    SvarSlet